COA gaat asielzoekers met corona opvangen in voormalig hotel in Haren in 2022

laatste update: 06-2022


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat een gedeelte van het voormalige Nesciohotel (voorheen het Postillion Hotel) in Haren gebruiken voor de opvang van asielzoekers met het coronavirus of een verdenking daarop. De eventuele huisvesting moet vanaf 15 oktober kunnen gaan plaatsvinden.

Met de inrichting van het hotel als quarantaine-opvang hoopt het COA uitbraken op andere locaties te verminderen of vermijden.  Volgens woordvoerder Alet Bouwmeester hoopt het COA dat de locatie niet gebruikt hoeft te worden, maar dat het hotel gebruikt gaat worden bij grotere uitbraken in andere AZC in Noord-Nederland. Het zou gaan om maximaal 100 mensen. Als de asielzoekers wel in het hotel in quarantaine moeten, betekent dat ook echt quarantaine en zullen ze niet van het terrein af komen. Beveiliging gaat daar op toezien.

De opvang zou op de bovenste verdieping van het leegstaande hotel komen en zal vijf etages en enkele tientallen kamers omvatten.

De vergunning voor opvang is verleend door de gemeente Groningen. Die duurt tot 1 juni 2021. Eigenaar Frans Kappenburg wilde het pand al verhuren, totdat het hotel verbouwd wordt naar een combinatie van hotel en appartementen.