Drukte in het stadshart van Almere vooruitlopend op coronalockdown

laatste update: 03-2021


Winkeliers in Flevoland reageren aangeslagen en teleurgesteld op de lockdown die maandagavond hoogstwaarschijnlijk wordt afgekondigd. Bronnen in Den Haag hebben het onder meer over de sluiting van alle niet-noodzakelijke winkels en het stopzetten van contactberoepen. “Dat is niet prima, het is een drama”, laat Gerard van der Meulen van de Winkeliersvereniging in Lelystad weten.

In Emmeloord zien winkeliers de mogelijke verplichte sluiting van niet-essentiële winkels met verbazing aankomen. Jeroen Beekman van de Winkeliersvereniging in Emmeloord legt uit: “Het is het hele jaar al 50 tot 70 procent rustiger in de meeste winkelgebieden. Ook hier in Emmeloord is het al heel lang erg rustig. De beelden die je ziet van drukte in winkelstraten komen maar op een paar plekken in Nederland voor. In 90 procent van de winkelgebieden is het gewoon heel erg rustig”.

Een beeld dat ook winkeliers in Zeewolde herkennen. “Er wordt hier anders gewinkeld dan in bijvoorbeeld Amsterdam”, zegt Wenda Westerhuis van Winkelhaven Zeewolde. “De verschillen in het hele land zijn groot, maar ik snap wel dat deze grote maatregel voor heel Nederland genomen gaat worden. Je wilt ook niet dat er een waterbed-effect ontstaat.” Winkels in Zeewolde bereiden zich maandag al wel voor op de hoogstwaarschijnlijke sluiting, er wordt extra korting gegeven op deze laatste dag.

In Lelystad zijn maandagmorgen al veel winkels eerder open gegaan, zegt Gerard van der Meulen van de Winkeliersvereniging Lelystad. “De winkeliers gaan de grootste piek in hun omzet missen, de kerstperiode. Klanten waren nog niet echt begonnen aan hun kerstinkopen en dat kan nu dus ook niet meer. Ik ben benieuwd hoe er steun gaat komen voor de winkeliers, ik maak me echt zorgen”, zegt de ondernemer. “Het is al maanden enorm veel rustiger in de winkels, de mensen luisteren echt wel naar de maatregelen die zijn opgelegd. Ik vraag me dan ook ernstig af of deze verplichte winkelsluiting wel zin gaat hebben”, aldus Van der Meulen.

Grote drukte in winkelcentra
Verslaggevers van Omroep Flevoland zien dat het maandagmiddag erg druk is in de winkelcentra in Almere Stad, Lelystad en Emmeloord. Voor veel winkels staan rijen en in Almere zijn de parkeergarages bijna vol. De wachtrijen in Almere lijken vooral te ontstaan bij de kleinere winkels, zoals cadeauwinkels en speciaalzaken. Deze hebben een beperkte winkeloppervlakte en kunnen dus minder klanten tegelijkertijd ontvangen. Ook bij pinautomaten staan flinke wachtrijen.

Juwelier Visser in Lelystad laat weten: “De aangekondigde maatregelen zijn echt een drama voor ons. Wij moeten het echt hebben van de kerstdagen. We blijven vandaag langer open in de hoop nog wat omzet te draaien. Maar dit is echt een drama.”

Op de valreep
Kapsalon Happy Hair in Almere Buiten zag de bui al hangen en is daarom maandag eerder aan de slag gegaan. Normaal gesproken is de kapperszaak op maandag van 13.00 tot 17.30 uur geopend. Maaar het team van Happy Hair heeft zondagavond besloten om voor de zekerheid al om 9.00 uur open te gaan en dan tot 20.00 uur door te werken. Zo hopen ze zoveel mensen nog te kunnen helpen, vertelt eigenaresse Debby Van der Voort-Deun. “We hebben meteen alle klanten gebeld die deze week in de agenda stonden, en volgende week.”

De kapsters hebben zoveel mogelijk mensen op maandag ingepland. Voor de dinsdag, waarop de kapperszaak normaal gesproken dicht is, is een wachtlijst gemaakt voor in het geval dat ze dan ook nog open mogen zijn.

De klanten zijn blij met de extra inzet van Debby en haar team, zeker nu de kerstdagen voor de deur staan. “Ik ben heel blij. Ik had een afspraak voor volgende week maandag. Ik vind het heel fijn dat ze me heeft gebeld en mijn afspraak voor vandaag heeft ingepland. Misschien kunnen we niet zoveel mensen thuis hebben voor de kerst maar ik wil er wel goed uitzien!”, aldus een van de klanten.

Plaats een reactie