James Bond in Den Haag – Bezuidenhout

==>> Click Here for The Best Amsterdam Hotel Deals


==>> Click Here for other Cities Hotel Deals in The Netherlands


==>> Click Here for Hotel Jacuzzi Deals in The Netherlands


 
In een mystieke omgeving bespreken presentator Fred Zuiderwijk en schrijver Tomas Ross indrukwekkende complottheorieën uit de Haagse historie. Aflevering 3: Bombardement Bezuidenhout, 3 maart 1945.
Op de stralende ochtend van de 3e maart vlogen 56 geallieerde bommenwerpers vanuit Frankrijk en België naar Den Haag om Duitse installaties van V-2 raketten in het Haagse Bos uit te schakelen. Om 09.00 lieten ze de eerste bommen los, maar op het drukke en dicht bewoonde Bezuidenhout, naast het Haagse Bos. De hel brak los, 550 doden, 250 gewonden, de wijk in brand en in puin. Hoe kon het? Geallieerde vliegers die daar meer hadden gevlogen, met helder weer en goed zicht, op lage hoogte van waar je met het blote oog dat groene Haagse Bos en zeker ook een grote woonwijk kan zien. Toch werd als verklaring gegeven dat ze het niet hadden gezien maar dat een navigator de kaart van het doel op zijn kop had gehouden! Dan nog ! Pas later kwam naar buiten dat m.n. Winston Churchill maar ook de Nederlandse regering in Londen beangst waren voor een sterke communistische verzetsgroep in het Bezuidenhout – de angst voor een “rode coup” na de bevrijding was groot, met belangrijke communistische groepen in de Zaanstreek, Twente, Amsterdam en dus ook in Den Haag – bovendien naderden de Russen Berlijn. Net als bij het verschrikkelijke bombardement op Dresden, zou Churchill rücksichtslos “een waarschuwing” hebben willen geven. Overigens werd ook het Korte Voorhout gebombardeerd waarbij Hotel Paulez waar Mata Hari dertig jaar eerder met haar spionnen sprak, in de as werd gelegd.

==>> Click Here for The Best Amsterdam Hotel Deals


==>> Click Here for other Cities Hotel Deals in The Netherlands


==>> Click Here for Hotel Jacuzzi Deals in The Netherlands


 

1 gedachte over “James Bond in Den Haag – Bezuidenhout”

  1. 17:07. Het betreffe hier niet de RAF maar de USAAF. Het bombardement vond plaats op 22 februari 1944 Overigens stelt men in De Gelderlander van 21 februari 2009 dat het mogelijk geen vergissingsbombardement was. Het lukt me niet om een link te plaatsen maar het artikel heet "Bombardement geen vergissing, wel 'faux-pas'".

    Beantwoorden

Plaats een reactie