MARKEN IN WINTER in 2021

laatste update: 03-2021

==>> Click Here for The Best Amsterdam Hotel Deals


==>> Click Here for other Cities Hotel Deals in The Netherlands


==>> Click Here for Hotel Jacuzzi Deals in The Netherlands


 
Marken (plaatselijk: Mereke) is een voormalig eiland in de Zuiderzee, tegenwoordig Markermeer dat sinds 1957 via een dijk met het vasteland verbonden is. Het behoort tot de gemeente Waterland in de provincie Noord-Holland.

In de dertiende eeuw vestigden zich monniken van het klooster Mariëngaarde uit Friesland op het eiland. Hun voornaamste middelen van bestaan waren landbouw en veeteelt. Om zich te beschermen tegen het water werden er dijken rond het eiland aangelegd en werden de woningen op verhogingen gebouwd. In de 14e eeuw waren er regelmatig dijkdoorbraken, waardoor het zoute water weer vrij spel kreeg. De inwoners van Marken gingen zich toeleggen op visserij. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 betekende een eind aan deze bron van inkomsten.

Bij een watersnoodramp in 1916 kwamen 16 mensen op het eiland om het leven en werden tal van mensen dakloos.

Op 17 oktober 1957 werd om 13.11 uur de dijk tussen het vasteland en Marken gesloten.

Al meer dan een eeuw is het voormalige vissersdorp een belangrijke toeristische trekpleister. De opvallende klederdracht heeft daaraan bijgedragen. Karakteristiek zijn de houten huizen op palen. Nog ouder zijn de zogenaamde werven, kunstmatige verhogingen waarop werd gewoond. De hoofdstraat van Marken heet Kerkbuurt.

Een opmerkelijk landschapsbeeld wordt gevormd door de restanten van het Goudriaankanaal, dat tussen 1826 en 1828 werd aangelegd maar nooit in gebruik werd genomen. Het kanaal, dat een strategische verbinding had moeten vormen tussen Amsterdam en de Zuiderzee, doorsneed Marken van het zuidwesten naar het noordoosten en was in 1828 al bevaarbaar. Na 1828 groeide het dicht en werd het gedempt; vandaag resteren voornamelijk nog enkele zijsloten. De grote parkeerplaats en de vuilstort liggen op het tracé van het kanaal.

Marken kan ook per boot vanaf Volendam worden bereikt. Het water tussen Marken en het vasteland heet de Gouwzee.

==>> Click Here for The Best Amsterdam Hotel Deals


==>> Click Here for other Cities Hotel Deals in The Netherlands


==>> Click Here for Hotel Jacuzzi Deals in The Netherlands


 

4 gedachten over “MARKEN IN WINTER in 2021”

Plaats een reactie