Pittoresk Leidschendam in 1914 in kleur!

laatste update: 05-2021


Prachtige ingekleurde beelden van Leidschendam meer dan een eeuw geleden. U ziet o.a. de Vliet met een trekschuit, de Sluis, omgeving Venestraat en de Sluiskade. Een groot aantal locaties in deze film zijn heden ten dage nog goed herkenbaar. Minder herkenbaar zijn de straten rondom de (verpauperde) Venestraat die in de zestiger en zeventiger jaren voor een deel werden gesloopt en o.a. vervangen door de woontorens van “De Tol”. Ook de zaagmolen de Salamander komt in beeld. Deze molen werd in 1992 vrijwel volledig herbouwd op een circa honderd meter verder gelegen plek direct langs de Vliet.

De oorspronkelijke film is beweging-gestabiliseerd, gerestaureerd, opgeschaald naar full-HD met moderne A.I. software en softwarematig ingekleurd.
De achtergrondmuziek is het eerste deel van het door Henry Büsser voor orkest aangepaste vier-delige meesterwerk “Petit Suite” van Claude Debussy.
Bron Z/W film: Beeld en Geluid.

00:00 Westvlietweg ter hoogte viaduct met vm. Hofpleinlijn
00:16 Vlietweg / Delfsekade (nabij huidige rotonde)
00:47 Delftsekade
00:56 De Sluis en RK kerk, gezien vanaf de Delftsekade
01:10 De Sluis, gezien vanaf de Noordelijke sluisbrug
01:31 Oud Leidschendam, vermoedelijk ter hoogte van De Tol
01:45 Drie kinderen
01:53 Pet wordt uit het water gevist door boerenzoon
02:13 Sluiskant 26
02:23 Kinderen en twee honden
02:33 Venestraat (?)
02:44 Sluiskant met op de achtergrond de Peperbus
02:53 Venestraat
03:09 Onbekend (wie weet waar dit is?)
03:19 Oud Leidschendam (locatie?)
03:37 Sloot (locatie?)
03:49 Einde.

Bron Z/W film: Beeld en Geluid.

30 gedachten over “Pittoresk Leidschendam in 1914 in kleur!”

 1. Pretty dark when you think about the fact that there's almost a 100% chance that all the people (and children) you saw in this video, are dead, today.
  Today is a perfect day to remember them.
  R.I.P.

  Beantwoorden
 2. In the name of GOD
  The Dutch people are the strongest Nation I met in my life.
  GOD compensate them because they proved to GOD that they can build Holand under any circumstances.
  I am very proud that I am carrying The Dutch Passport.
  GOD, please Bless Holland and The Dutch people.
  Tarek Mourad

  Beantwoorden
 3. Geweldige tijd toch? Toen vrouwen nog geen kiesrecht hadden en geen belangrijke baan konden krijgen, mannen konden beslissen over hun vrouwen, ongetrouwde moeders werden verbannen, homoseksualiteit verboden was, alleen de rijken hun kinderen een goede opleiding konden geven, er nog geen pensioen bestond, 25% van de mensen in krotten leefden, je nog gewoon dood ging aan kanker, TBC of een darm verstopping, 25%van de kinderen vroegtijdig stierven,de tandarts er alleen was voor de rijken en die zonder verdoving werkte, je met een versleten heup niets meer kon, je met staar gewoon blind werd, de kerk nog gewoon het voor het zeggen had, de paters hun vieze vingers niet van de kinderen afhielden, de steden in en in smerig waren, erg lawaaiig door alle karren, er ernstige klassenjustitie was, de grachten open riolen, er een miljoen vluchtelingen uit België kwamen en even later duizenden uit Duitsland, er binnen 4 jaar 20 miljoen mensen in Europa aan de Spaanse griep zouden sterven, er naar verhouding meer mensen werden vermoord dan nu, drankzucht bij arbeidersklasse ernstige vormen had, als je werkloos was je gewoon om kwam van de honger, toen er nog geen ziektekostenverzekering bestond, geen WAO, WIA, IAOW, etc. etc….ja, wat een leuke tijd zeg…! Verwar je eigen gebrekkige, nostalgische gevoelens niet met de harde realiteit.

  Beantwoorden
 4. 02:13 Onbekend (wie weet waar dit is?) Sluiskant 26
  , 2265 AB Leidschendam, Netherlands. Rechts van Cafe de Oude Sluys. Als je op Google view kijkt zie je dat de gevel patroon van het gebouw rechts gelijk is aan wat je op View ziet.

  Beantwoorden
 5. Schmutzige Kinder mit Zigaretten im Mund und in Holzschuhen. Und die Häuser? Bestimmt alles andere als sauber. Eine schlimme Zeit. Die Holländer waren Sklavenhändler, Kolonialisten, Unterdrücker und Völkermörder. Das gehört auch zur Wahrheit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie