Thibaut Courtois: “Als 19-jarige nog geweend op hotelkamer in Madrid” | Thuismatch #5

laatste update: 05-2022


In 2020 stoffeerde Thibaut Courtois zijn prijzenkast nog wat meer. Met 1 Belgische titel, 2 Engelse titels, 2 Spaanse titels, 1 Europa League, 7 andere bekers, brons op een WK,… is die stilaan indrukwekkend. Geen enkele Belgische voetballer kon op zijn 28e zo’n indrukwekkend palmares voorleggen. In Sporza Thuismatch praat de doelman van de Rode Duivels heel open over het sportieve en extra-sportieve in zijn leven.

“Persoonlijk mag ik niet klagen over 2020”, opent Thibaut Courtois het gesprek met Ruben Van Gucht. “In januari wonnen we de Supercup tegen Atletico, waarbij ik een penalty pak in de strafschoppenreeks. Vlak voor de lockdown wonnen we ook nog de Clasico.”

“Tijdens de lockdown heb ik goed kunnen uitrusten. Het is goed om je lichaam eens 2 maanden rust te geven. En na de lockdown zetten we onze kampioenenreeks neer.”

Ook individueel baadt Courtois in de prijzen. “Binnenkort maken ze hier een trofeeënkast. Nu staan die nog allemaal in de kast met het speelgoed van mijn kinderen. Individueel hecht ik het meeste waarde aan de Golden Glove van op het WK. Mijn voorgangers voor die trofee zijn allemaal grote namen. Collectief is elke trofee belangrijk geweest. Elke prijs heeft een sentimentele waarde. Alleen ontbreekt die Champions League nog.”

Het leek er in zijn eerste maanden bij Real Madrid op dat Zinédine Zidane niet de grootste fan van Courtois was. “Hij zei: we hebben niets meer te winnen, dus ik ga wisselen tussen jou en Navas. Hij houdt van roteren. Maar dat had niets te maken met mijn relatie met Zidane.”

“In het begin was onze relatie misschien wat afstandelijk, maar dat was ook omdat ik geen voorgeschiedenis met hem had zoals veel andere spelers. Ik keek ook naar hem op.”

“Hij had dat zelf ook gemerkt en daarom heb ik in de zomer van 2019 een goed gesprek met hem gehad. Sindsdien is onze relatie gegroeid en nu is die heel goed. Af en toe blijft hij langer op de training om wat uit te voetballen met mij of lange passes te geven. Dat kan hij nog altijd goed.”

“Hij is een heel rustige persoon, een goeie motivator, maar hij is ook rechtuit. Hij zegt waar het op staat. Hij houdt van de persoonlijke aanpak. Soms pakt hij je na de training eens apart om te vragen hoe je je voelt. Dat heb ik nog met geen enkele trainer meegemaakt.”

In 2011 zette Thibaut Courtois op amper 19-jarige leeftijd de stap naar het buitenland. Sindsdien leefde hij in miljoenensteden Londen en Madrid. Vooral aan die laatste stad heeft hij zijn hart verpand. Het was nochtans geen liefde op het eerste gezicht.

“Toen Chelsea voorstelde om mij aan Atletico uit te lenen, voelde ik meteen dat ik dat moest doen. Dat was een speciale keuze, want ik was alleen, kon geen plaats en was niet zeker dat ik zou mogen spelen.”

“De eerste 2 weken zat ik op hotel in Madrid en heb ik zelfs geweend. Ik zat alleen op mijn kamertje en zag Genk de Supercup winnen. Ik was blij dat ik nadien naar de nationale ploeg kon. Maar geleidelijk aan werd mijn Spaans beter, omdat de jongens van Atletico zagen dat ik alleen was en mij overal mee naartoe namen. Nu praat ik meer Spaans dan iets anders, Nederlands praat ik eigenlijk alleen nog als ik aan het gamen ben met vrienden of berichtjes stuur.”

Meer lezen of bekijken:

00: 00 Intro
05: 21 Adriana & Nicolás
16: 43 Europees Kampioen
33: 12 Prijzenpakker
38: 33 Leven in Madrid
45: 38 Leven met kritiek
51: 55 Mister Zizou
01: 02: 22 De save der saves
01: 07: 51 Gamer Courtois