Weekendje weg in Nijmegen en omgeving. in 2022

laatste update: 06-2022


Weekendje weg in Nijmegen en omgeving

Geographonic :

Nijmegen is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland, dichtbij de grens met Duitsland. De gemeente telt 166.492 inwoners (1 november 2012) en is daarmee de grootste in de provincie en de tiende van Nederland.[1]

De stad Nijmegen ligt grotendeels op de linkeroever van de Waal bij Kmr 884, aan de voet van een stuwwal. Een deel van de gemeente ligt aan de overzijde van de rivier. Het betreft hier de zogenaamde Waalsprong, een recent geannexeerd gebied, waarin zich het dorp Lent en een deel van Oosterhout bevinden. Samen met Arnhem, Wijchen en 17 andere gemeenten in de omgeving vormt Nijmegen de Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN).

Nijmegen heeft een lange geschiedenis, die meer dan 2000 jaar teruggaat. Als Ulpia Noviomagus Batavorum kreeg het rond het jaar 100 marktrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 hanzestad. Nadat Nijmegen tussen 1655 en 1679 al eens een Illustere Academie huisvestte is de stad sinds de komst van de Radboud Universiteit een universiteitsstad.

Nijmegen maakt samen met vele andere gemeentes in de omgeving zoals Wijchen, Beuningen en Groesbeek deel uit van het Rijk van Nijmegen.

Ooij is een klein dorpje gelegen in het hart van de Gelderse Poort, in de Ooijpolder bij Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het behoort samen met Kekerdom, Leuth, Beek en Ubbergen tot de gemeente Ubbergen.
De omgeving van Ooij staat bekend om zijn natuur. Het in Ooij gelegen hotel-restaurant “Oortjeshekken” was jarenlang de thuishaven voor de uitzendingen van Midas Dekkers.
In de Middeleeuwen was Kasteel De Ooij het middelpunt van de gelijknamige heerlijkheid waarvan tegenwoordig nog delen van de voorburcht met de helft van het knechtenhuis, het stalgebouw en een duiventoren aanwezig zijn.

Groesbeek De oppervlakte is 44,16 km² (waarvan geen water), en er zijn 18.980 inwoners (1 november 2012, bron: CBS). De gemeente wordt in het oosten begrensd door Duitsland en in het zuiden door de provincie Limburg. De gemeente Groesbeek maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.
Behalve het dorp Groesbeek telt de gemeente een aantal kleine dorpen en buurtschappen: Berg en Dal, Heilig Landstichting, een gedeelte van Beek-Ubbergen, De Horst en Breedeweg.
Groesbeek ligt in een heuvelachtig en bosrijk landschap, dat in Duitsland in het uitgestrekte Reichswald wordt voortgezet.