Werkstraf van 40 uur voor Snapking voor beledigen man met Down syndroom

laatste update: 05-2022


De Almeerse youtuber Snapking is veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur voor het beledigen van een man met het Down-syndroom. Ook moet hij het slachtoffer 500 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de politierechter in Zwolle bepaald. De officier van justitie had een werkstraf van 60 uur geëist.

Spijt
Snapking zei vrijdagmiddag dat hij ‘super veel spijt’ van zijn actie heeft. Hij bood zijn excuses aan slachtoffer Jeroen en zijn familie aan. Volgens Snapking wist hij niet dat de man een beperking had. De politierechter kan zich dat niet voorstellen. De publieke trubune zat tijdens de rechtszaak helemaal vol.
Filmpje online
In 2015 werd het 37-jarige slachtoffer lastig gevallen en getreiterd tijdens zijn werk. De man werkt in een beschermde werkomgeving, een supermarkt in zijn woonplaats Zwolle. Het filmpje dat daarvan werd gemaakt, verscheen eerst op het YouTube-kanaal van de vlogger en daarna ook op de website Dumpert. Het zou een hype onder scholieren zijn geweest.
De ouders van het slachtoffer zijn naar de rechter gestapt omdat het filmpje veel impact op hun zoon heeft gehad. Ze willen niet alleen dat de maker van het filmpje door de rechtbank gestraft wordt. Ze willen dat kwetsbare mensen als hun zoon in het vervolg beschermd worden tegen, wat ze zelf noemen, dit soort figuren.
De verdachte maakt overigens sinds een paar maanden geen filmpjes meer onder de naam Snapking, maar noemt zich nu DieTim.