ZichtOp: Kop van Zuid in Rotterdam (NL) in 2021

laatste update: 04-2021


De Kop van Zuid is een nieuwe wijk in Rotterdam, gelegen op de zuidoever van de Nieuwe Maas tegenover het centrum van de stad. De wijk is vrij jong. De Wilhelminapier is een opvallend stedenbouwkundig element geworden.

De Kop van Zuid is en wordt gebouwd op voormalige, in onbruik geraakte haventerreinen rond de Binnenhaven, Entrepothaven, Spoorweghaven, Rijnhaven en de Wilhelminapier. Deze haventerreinen zorgden samen met de Nieuwe Maas voor een grote fysieke afstand tussen het centrum ten noorden van de Maas en Rotterdam-Zuid. Door dit gebied om te vormen tot (te vullen met) stedelijk gebied, en door goede verbindingen aan te leggen, wordt gepoogd Noord en Zuid met elkaar te verenigen.

Begin jaren 90 werd een masterplan gemaakt door Riek Bakker en Teun Koolhaas. Dit plan werd in de loop der jaren uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan. Belangrijke elementen hierin zijn de verbindingen met het centrum van Rotterdam d.m.v. de Erasmusbrug en metrostation Wilhelminaplein, hoogstedelijk gebied met veel voorzieningen langs de rivier, en woongebieden langs de binnenhavens. Een aantal historische gebouwen, zoals Hotel New York, wordt gehandhaafd, en krijgt een nieuwe functie. Er zijn en er komen vooral veel wolkenkrabbers. Hier staat momenteel de hoogste wolkenkrabber en kantoorgebouw van Nederland de Maastoren.

1 gedachte over “ZichtOp: Kop van Zuid in Rotterdam (NL) in 2021”

  1. DZIEŃ DOBRY ! BARDZO PRZYJEMNE VIDEO ,KOLORYSTYKA ELEWACYJNA BUDYNKÓW BARDZO ŁADNA .ARCHITEKTURA NOWOCZESNYCH BUDYNKÓW SUPER. W POŁĄCZENIU Z PRZESZLOŚCIA BARDZO ŁADNIE WKĄPONOWANA. . I MUZYKA DOBRANA FAJNIE. W CAŁOŚCI PRZYJEMNIE SIĘ OGLĄDA TEN FILM POZDRAWIAM Z MIASTA ŁODZI -POLAND .21.05.2016R.

    Beantwoorden

Plaats een reactie